;

Øystein kom aldri hjem

Anne Brit er takknemlig for alle de gode årene hun fikk sammen med ektemannen Øystein Moi, som døde 4. februar i 2023.

Tema: Å bli alene

Mannen til Anne Brit Fjelland kom aldri tilbake til henne etter en fjellekspedisjon sist vinter. – Jeg må ta aktive valg for å ikke kjenne meg ensom, sier hun.

Tekst og foto Kristin Horne

Jeg hadde aldri i min villeste fantasi tenkt at det skulle skje noe med ham på den turen. Han var så frisk.  

Anne Brit ønsker velkommen inn til et nydelig murhus på Våland i Stavanger. Huset er hennes fars barndomshjem, som hun og mannen overtok for 15 år siden. Nå bor hun her alene.

Selv om Anne Brit mistet mannen på dramatisk vis, har hun
aldri anklaget Gud eller mannen hennes for det som skjedde.

 – Øystein var veldig eventyrlysten av seg og hadde som mål å bestige noen av de høyeste fjellene i verden. Først besteg han Kilimanjaro med den yngste sønnen vår, og i januar i fjor skulle han og tre kompiser til Argentina for å bestige Aconcagua, forteller hun.  

Fjellet ruver 6 962 meter over havet, og er Sør-Amerikas høyeste fjell. Turen, som er kjent for å være både fysisk og psykisk krevende, tar rundt tre uker grunnet den gradvise tilvenningen til høyden.  

 – De måtte gjennom mye papir­arbeid før de kunne dra. I fjellområdet ble de sjekket to ganger: i starten av oppstigningen, og kvelden før siste etappe mot toppen. Dette for at reise­arrangørene skulle sikre seg at alle nådde toppen. Øystein fikk klarsignal, og var klar neste morgen.

Jeg hadde ikke lenger noen å prate med om hverdagsopplevelsene mine.

Anne Brit Fjelland

LES HELE HOVEDSAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!