;

Øystein kom aldri hjem

Mannen til Anne Brit kom aldri tilbake til henne etter en fjellekspedisjon sist vinter. - Jeg måtte ta aktive valg for å ikke kjenne meg ensom, sier hun.

Mannen til Anne Brit kom aldri tilbake til henne etter en fjellekspedisjon sist vinter. – Jeg må ta aktive valg for å ikke kjenne meg ensom, sier hun.

Tekst og foto / Kristin Horne

– Jeg hadde aldri i min villeste fantasi tenkt at det skulle skje noe med ham på den turen. Han var så frisk.

Anne Brit ønsker velkommen inn til et nydelig murhus på Våland i Stavanger. Huset er hennes fars barndomshjem, som hun og mannen overtok for 15 år siden. Nå bor hun her alene.

– Øystein var veldig eventyrlysten av seg og hadde som mål å bestige noen av de høyeste fjellene i verden. Først besteg han Kilimanjaro med den yngste sønnen vår, og i januar i fjor skulle han og tre kompiser til Argentina for å bestige Aconcagua, forteller hun.

Fjellet ruver 6 962 meter over havet, og er Sør-Amerikas høyeste fjell. Turen, som er kjent for å være både fysisk og psykisk krevende, tar rundt tre uker grunnet den gradvise tilvenningen til høyden.

– De måtte gjennom mye papirarbeid før de kunne dra. I fjellområdet ble de sjekket to ganger: i starten av oppstigningen, og kvelden før siste etappe mot toppen. Dette for at reisearrangørene skulle sikre seg at alle nådde toppen. Øystein fikk klarsignal, og var klar neste morgen.

VIL DU LESE AGENDA 3:16? FÅ TILGANGANG HER!