;

Helt konge i Demenskoret

– Lær så mye du kan utenat av salmer og sanger! Selv om mye forsvinner, forblir disse, oppfordrer Ragnar Kivle. Foto: Nordisk Banijay/NRK

Ragnar Kivle har sunget i kor store deler av voksenlivet. Nå gjør Demenskoret dagene bedre for den tidligere politimannen.

Tekst Brita Skogly Kraglund

– Onsdager er fantastiske, for da er det øvelse, sprudler Ragnar Kivle hjemme i stua på Holmlia i Oslo.

Der bor han sammen med kona Sylvia. To av parets fire barn, og flere barnebarn, bor i nærheten.

Ragnar Kivle håper flere som har demens kan stå fram
og fortelle. Foto: Brita Skogly Kraglund

Seerne kunne denne våren følge ham og medsangerne i andre sesong av det populære NRK-programmet Demenskoret. Mange har lagt merke til den omsorgsfulle mannen; han som på en spesiell måte har vært opptatt av å oppmuntre sine medkorister.

Etter at han begynte i koret, har språket tatt seg litt opp igjen.

Sylvia Kivle

Ragnar ble nylig nominert i klassen «Årets deltaker» på TV2. Selv om han ikke vant, er han like fornøyd. Ekteparet Kivle dro til utdelingen i Bergen, tok på seg finstasen og ekstra blankpussede sko.

-Det var ikke meg det gjaldt, men oss. Vi som har denne sykdommen. Jeg er bare en av dem som har den. Sånn er det. Jeg håper at flere som har demens kan stå fram og fortelle. På godt og vondt. Jeg trenger noen ganger hjelp. De gangene jeg for eksempel har reist med toget uten Sylvia, har jeg fått positiv hjelp.

For ham har en ting med Demenskoret vært spesielt viktig.

-Det som betyr noe for meg, er hvis jeg kan få lov til å hjelpe andre som har det sånn som jeg har det. Ingenting er bedre enn det, sier 71-åringen.

Språket forsvant

For tre år siden skjedde det noe, blant annet med språket, som gjorde at Ragnar etter hvert oppsøkte ekspertise. Han fikk diagnosen Alzheimer. Da hadde han antakelig hatt sykdommen en stund.

(…)

I artikkelen kan du blant annet lese om den gangen Ragnar satt ved siden av Kong Harald.

LES HELE SAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!