I år blir det lefser til jul


Tekst Margunn Krohn Sævre

Nå snakker vi langsom bakst. Sett av dagen, del den med en venn og lev litt gammeldags – lefser er festmat som ikke akkurat ble oppfunnet i går. Med smørkrem blir dette en søt og mektig kaffepartner eller julegave. Oppskriften har jeg lært av folka som hvert år baker lefser til julemessesalg på Misjonshuset i Tønsberg.

Veien til denne lefsedeigen går via semulegrynsgrøt som må kjøles (gjerne over natten). Etterpå skal det eltes, kjevles og stekes. Du kan velge å oppbevare lefsene tørt eller smøre med en gang. Da kan de fryses for lang holdbarhet. 

Om du mangler noe av utstyret, spør en godt voksen nabo, sjekk bruktmarkedet eller hør med bestemor. 

Denne oppskriften gir omtrent 30 lefser.


Ingredienser deig (Ca. 30 stk.):

  • 500 gram semulegryn
  • 2 liter helmelk
  • 250 gram margarin 
  • 2 kg fint hvetemel (spar 600 gram til baking)

Ingredienser smørkrem: 

  • 1 kg meierismør, romtemperert
  • 750 gram sukker

Ekstra utstyr:

  • Takke
  • Kjevle med ruter
  • Stekepinne – rund eller flat
  • Eventuelt rene, brukte tekstiler til å fukte lefsene

Slik gjør du:

1. Begynn med å lage grøt av melk og semulegryn: Kok opp melka, rør inn semulegryn, demp varmen og la blandingen småkoke. Rør hele tiden så den ikke setter seg fast. Når grøten er tykk, tar du gryta av varmen. 

2. Rør inn margarin eller smør til det smelter. 

3. La grøten stå til den er helt avkjølt, gjerne natta over.

4. Hvis eltebollen nå er for liten – del deigen i to. Elt hvetemelet inn i den avkjølte grøten, husk å holde av 600 gram til utbaking. 

5. Når deigen er ferdig eltet og god å jobbe med, del den i 30 like store emner. Bruk vekt om du vil være skikkelig nøye, hvert emne blir omtrent 150 gram.

6. Varm takken til fullt, demp heller om det blir for varmt. Bruk kjevle med rutete overflate, kjevle ut ett emne til en stor sirkel, nesten på
størrelse med stekeflaten, legg den så på varm takke. Vent på brune prikker, snu med stekepinnen og stek på begge sider. Nå er det fint å være to; en som steker og en som kjevler. Følg med på stekingen så lefsa ikke svir.

7. Lefsene tørker fort til flatbrødkonsistens, så hvis du ønsker å smøre lefsene etterpå, bevar myk konsistens ved å legge dem lagvis med fuktig kjøkkenhåndklær, laken eller lignende. 

8. Smørkrem: La smøret være mykt, rør det sammen med sukker til en luftig krem. Legg lefsa åpen, smør kremen utover hele flaten. Brett så to av sidene inn mot midten. Brett også inn på topp og bunn så det blir et rektangel. Brett en gang til på langs slik at du har en avlang remse. Pakk den i plast og frys, pynt den og gi i gave. Del opp på tvers i passende stykker før servering.

Tørket: Lefser som har tørket holder seg lenge i romtemperatur. Når du skal bruke lefsa; skyll forsiktig i kaldt vann og la ligge i fuktig kjøkkenhåndkle en liten time.