Ikke akkurat et enkelt liv på landet

– Velkommen til «Gøystøl», sier Ellen Marie og Erik Alfred Tesaker, som hardnakket hevder at livet på småbruket Øystøl i Gyland faktisk er gøy.

Veien opp til Øystøl er smal og svingete. Underveis må vi ut av bilen for å åpne og lukke grindene. Her har «Oppfinneren» Erik Alfred Tesaker og kona Ellen Marie funnet sitt drømmested på jorden. 

Tekst og foto: Martin Eikeland

Vi fikk kjøpt dette stedet i april 2011. Samme dag pakket vi bilen med alt vi trengte og flyttet inn på Øystøl. Siden har vi ikke sett oss tilbake, sier Ellen Marie og får en bekreftende kommentar fra ektemannen. 

– Vi hadde dyner og madrasser. Det var alt vi trengte, sier han, og forteller at familien bestod av fire da de flyttet til den avsidesliggende heiegården i Gyland. Men bare måneder senere meldte nestemann sin ankomst. 

Oppfinneren på NRK

Har du sett programmet om oppfinneren på NRK? I tre sesonger har familien ønsket fjernsynsseerne velkommen inn i et liv som skiller seg mye fra det de fleste lever. Og mange har takket ja til invitasjonen; flere av programmene har hatt over 700 000 seere. Nå i høst har NRK vist fire nye programmer fra Øystøl.

–  Noen synes kanskje det er litt underlig at vi viser fram livet så åpent og ærlig som vi gjør. Men det er akkurat det vi ønsker. Vi ønsker en talerstol for en alternativ livsstil. Vi ønsker å fremme budskapet om at det gode livet ikke er ensbetydende med stort forbruk, jevnlige sydenturer, målbevisst karriereplanlegging og mye penger i banken, sier Erik Alfred, som raskt er over på det som er hans hovedbudskap: Lev i nærheten av det virkelige livet.

I kammerset bak det midlertidige kjøkkenet blir vi invitert til kaffe som Ellen Marie maler i en gammeldags kvern. Det kokende vannet heller hun over den nymalte kaffen, og vips serverer hun nybakte boller og fersk traktekaffe. TV-seerne som har fulgt høstens programmer, har fått med seg at Erik Alfred har «funnet opp» et nytt kjøkken.

Les hele saken i papirutgaven nummer 11/2018.
Prøve én utgave gratis her. (trykk på bildet under)