;

Drømmer om vennskapsvekkelse

Elin Liljero Eriksson har skrevet boken Underbara krångliga vänskap. Hun ville finne ut hva man gjør for å beholde og fordype sine vennskapsrelasjoner. Foto: Per Arne Gjerdi/Agenda 3:16

Alle vet at vennskap må pleies. Men prioriterer vi det? Hvor viktig er gode og nære vennskap egentlig for oss? Journalist Elin Liljero Eriksson har dykket ned i tematikken, og like godt skrevet en håndbok.

Tekst og foto Per Arne Gjerdi

– Som mange andre er jeg ikke spesielt god på dette med vennskap, sier Elin Liljero Eriksson. 36-åringen har skrevet håndbok i vennskap, og legger ikke skjul på den personlige motivasjonen bak prosjektet.

– Jeg kom til den tid i livet da alt skal skje. Jeg driver eget firma som frilansjournalist, sammen med min mann. Jeg har to små barn, og har kjøpt hus som det er mye å gjøre med. Vi lever i en tid der folk er stresset og ingen føler at de har tid. Jeg opplever at vennskap er en type relasjon som da ofte prioriteres bort.

Tar vennskap for gitt

Den svenske journalisten, bosatt i Stockholm, ble for alvor interessert i vennskap som tema da en god venn av henne opplevde krise i ekteskapet.

– Jeg samlet vennene hennes da hun fylte år, og vi overrasket henne med en middag. Da ble det påtagelig hvor viktig vennskap er, ikke bare når vi er unge, men midt i livet, også når vi lever i ekteskap.

Elin begynte å fundere: Hva om vennskap er viktigere enn vi tror? Men hvordan får vi tid til det?

– Omtrent på samme tid møtte jeg to av mine beste venner og fortalte dem om dette. Jeg var litt nervøs, for man definerer ikke så ofte vennskap, sier Elin.

– I en kjærlighetsrelasjon holder vi hele tiden på og definerer. Vi spør: Er du forelsket i meg? Vi diskuterer neste steg. Vi forlover oss, og vi gifter oss. I en vennskapsrelasjon skal ting derimot være så selvsagt. Det kan gjøre det vanskelig, ikke minst når vi har ulike forventninger til hverandre.

Ikke spesialist

– Jeg fortalte mine venner hvor mye de betyr for meg, og spurte om det var gjensidig. Og det var det, smiler Elin.

Deretter begynte en reise der journalisten ville finne ut hva man gjør for å beholde og fordype sine vennskapsrelasjoner. Og er det verdt det? Er det viktig?

Å skrive boken Underbara krånglige vänskap har gjort henne bedre på vennskap, fordi hun har fått noen gode verktøy, mener hun.

– Jeg er ikke spesialist, men er blitt bedre til å få temaet på bordet – i familien, med min mann og med mine venner. Det har fått oss et stykke videre i å prioritere vennskap.

(…)

Les hele intervjuet i papirutgaven av Agenda 3:16 nr 4, 2019. Bestill abonnement her.

Vennskapets uskrevne regler

1. En sann venn har du en gjensidig utveksling med. Det er engasjement fra begge parter.

2. En sann venn er alltid klar for å lytte. Aktiv lytting med respekt, tålmodighet og aksept.

3. En sann venn skal du kunne stole på. Venner holder ord, og sprer ikke videre det som er sagt.

4. En sann venn gjør det lettere i vanskelige situasjoner. Er alltid der for deg, med oppmuntring og trøst. Forsøker å gi råd, hvis du ønsker det 

5. En sann venn vil forstå. Selv om en venn ikke alltid forstår, er hensikten å gjøre det i størst mulig grad.

6. En sann venn gir kjærlighet betingelsesløst. Både når livet leker og når det stormer, er en virkelig venn der uten å kreve noe tilbake.

7. En sann venn respekterer deg. En ekte venn slipper sin egen prestisje og stolthet og viser alltid respekt for deg som person.

8. En sann venn baksnakker ikke. I et genuint vennskap snakker man ikke negativt om hverandre med andre.

9. En sann venn er tilgivende. Meningsforskjeller skal ikke behøve å skape store problemer, siden aksept og respekt kjennetegner en sann venn.

10. En sann venn vil alltid ditt beste. Selv om en venn reagerer eller griper inn i vanskelige situasjoner og avgjørelser, er hensikten at du skal ha det så bra som mulig. 

Bearbeidet til norsk fra Elin L. Erikssons bok Underbara krångliga vänskap, 2018