;

Den lille giganten

Liten dame på stor scene: Silje Kvamme Bjørndal har tatt lederposisjonen i en av landets største kristne ungdomsorganisasjoner. Foto: Stian Gustafsson

Silje Kvamme Bjørndal ruver ikke i landskapet. Men når det kommer til teologisk fagkompetanse og kraftfull forkynnelse er hun stor.

Tekst Martin Eikeland Foto Stian Gustafsson

– Jeg elsker å være på leir. Dette er det beste stedet å være. Her får vi både Jesus og idrett, smiler Silje Kvamme Bjørndal – ny generalsekretær i Kristen Idrettskontakt (KRIK) fra første april i år.

Usynlig i flokken

Når Agenda 3:16 ankommer Bø Camping, der KRIK hvert år arrangerer sine Action-leirer, oppsøker vi stevnekontoret for å komme i kontakt med generalsekretæren.

– Hun står et sted der borte. Jeg så henne nettopp, er svaret vi får. Forsiktig beveger vi oss i hordene av fjortiser som nettopp har kommet til leiren. En gruppe med jenter og gutter er i ivrig prat. De snakker om at det er litt trangt i teltet, men at det ikke er så farlig når man er på leir. Plutselig strekker en av jentene fram hånda.

– Er du fra Agenda 3:16? Det er jeg som er Silje, sier den unge damen med caps på hodet.

Dette er altså KRIKs nye generalsekretær.

Doktordisputas på MF

17. desember 2015 er det høytidelig stemning på MF vitenskapelig høyskole. En vitenskapelig kommisjon bestående av professorer fra USA, Danmark og Norge har vurdert en doktoravhandling i systematisk teologi. Silje Kvamme Bjørndal har skrevet en avhandling om kirken i en sekulær verden. Med stor myndighet og faglig tyngde parerer hun alle motforestillingene som professorene kommer med.

– Teologien er viktig for troen min. Jeg har vokst opp i et lavkirkelig pinsevennmiljø i Tabernaklet i Bergen. De erfaringene jeg har derfra er fortsatt en viktig del av min tro. Men gjennom studiene i teologi har troen blitt mer mangefasettert. Ikke minst gjelder det i møte med kirkehistorien. Opp gjennom årene har kristne diskutert både teologi og kirkeordninger. Svarene de har kommet til er ulike, man faktum er jo at kirken har vokst også gjennom slike stridigheter. Det er jo ikke slik at det bare er pinsevennene som har de riktige svarene, sier Silje, som nå er aktiv i pinsemenigheten United i Oslo.

(…)

Som leder på Action går Silje Kvamme Bjørndal all inn som leirleder. Hun talte på møter, serverte middag, snakket med deltagerne og besøkte teltene.

Standpunkt på leir

Når Silje skal fortelle sin historie om hvordan hun ble kristen, spoler hun livshjulet tilbake til 1994. Da var hun med på en ungdomsleir som Misjonsforbundet arrangerte på Radøy utenfor Bergen. Hovedtaler var Viggo Klausen. 13 år gamle Silje satt i en av benkene og lot seg berøre og begeistre.

«Jesus står ved hjertedøra di i dag. Han vil inn i livet ditt. I dag kan du slippe Jesus inn i ditt hjerte», forkynte Klausen. Silje var en av ungdommene som bestemte seg for å følge Jesus.

– Jeg er vokst opp i et kristent hjem. Jeg hadde aldri tatt avstand fra verken troen eller menigheten. Men på den leiren tok jeg et standpunkt for Jesus, forteller hun. Før hun litt tenksomt fortsetter:

– Fortsatt er det noen som spør hvordan jeg ble kristen. Men i dag er det nok flere som spør «hvordan kan du fortsatt være kristen?». På den måten må jeg reflektere over både troen og vanskeligheter knyttet til den.

(…)

Homofilistrid

Når Silje Kvamme Bjørndal takket ja til å bli toppsjef i KRIK, visste hun også at hun gikk inn i et samlivsetisk vepsebol. Spørsmålet om homofile kan ha lederverv i organisasjonen har ført til strid og konflikt.

(…)

– Vi er i en situasjon der mange har meninger om hva KRIK skal mene og gjøre. Den prosessen vi går gjennom, er nødvendig. Men her på leiren skal vi som er ledere fokusere på det viktigste; idrett og Jesus. KRIK skal være en port som står åpen. Her skal unge få gode møter med Jesus. La oss gå ut og sørge for at det skjer her på Action, sa hun.

Overfor Agenda 3:16 ønsker hun ikke å ta stilling til spørsmålet. Men hun medgir at det er en krevende tid for KRIK.

– Som organisasjon skal vi stå for en bibelsk basert forkynnelse. Derfor er det viktig at vi også tar samlivsetikk på alvor. Men samtidig skal vi være den åpne døren inn til kristne fellesskap. For oss gjelder det å finne en vei der vi kombinerer disse hensyn, sier hun.

(…)

Dette er et utdrag av et portrettintervju som står på trykk i Agenda 3:16 nr 5, 2019. Bestill abonnement på Agenda 3:16 her.