;

Far og datter i klimakamp

I vår og sommer har Per Ivar og Tina Våje hatt seminar sammen, der de blant annet har tatt opp forholdet mellom de unge og foreldregenerasjonen, i møte med klimakrisen.

De har bodd i regnskogen på Madagaskar, og snakket tidlig sammen om miljø, rettferdighet, fattig og rik. Etter at familien Våje kom tilbake til Norge for sju år siden, har Per Ivar og datteren Tina funnet sine ulike arenaer i klimakampen.

Tekst og foto: Per Arne Gjerdi

 – Det er ikke så rart at jeg har blitt opptatt av klima og miljø. Men det er ikke selvsagt heller, sier Tina Razafimandimby Våje (16).

Hun og hennes to yngre søsken tilbrakte sine første leveår på Madagaskar, der faren og moren jobbet med landsbyutvikling, utsendt av Det Norske Misjonsselskap.

– Vi bodde en stund i regnskogen på Madagaskar, og vokste opp med tanken om å ta vare på det vi har, og forvalte ting på en rettferdig og bærekraftig måte. Sånn sett har det alltid vært der. Men det er ikke dermed selvsagt at jeg skulle bli opptatt av globale spørsmål, klima og miljø, og jobbe for en bedre miljøpolitikk i Norge.

Rettferdighetsperspektivet i miljøsaken er noe av det viktigste Tina har fått med seg fra årene på Madagaskar.

– Det er jo ikke oss klimakrisen først og fremst går ut over. Det er de fattige som får det vanskeligere, sier hun.

Natur, miljø og misjon

Per Ivar Våje (54) er seniorrådgiver i Kirkerådet, og har der jobbet mye og på ulike måter med Kirkens miljøengasjement.

– Jeg har hele livet hatt en interesse for natur og miljø, en interesse jeg fikk hjemmefra forteller Per Ivar, som vokste opp i Arendal.

– Og misjon har gått hånd i hånd med denne interessen, legger han til.

Det var i løpet av folkehøgskoleåret i Rognan, med fokus på samfunn, miljø og friluftsliv, at han bestemte seg for å sikte mot internasjonalt arbeid, innen bistand og miljø.

– Etter å ha gått Landbrukshøgskolen på Ås, var jeg usikker på om jeg ville jobbe som bistandsarbeider eller misjonær. Men etter et år på Gå Ut Senteret, ble det tydelig for meg at jeg ønsket å jobbe i en kirkelig sammenheng – med misjon, på en eller annen måte, sier han.

De sju årene på Madagaskar jobbet han med integrert landsbyutvikling, der både landbruk og miljø var viktige komponenter. 

(…)

Hele intervjuet med far og datter kan du lese i papirutgaven av Agenda 3:16 nr 5, 2019.

Artikkelen er en del av en temasak om miljø. 

Bestill abonnement på Agenda 3:16 her.