;

– Menn trenger å høre at det de gjør er bra nok

– Mannen trenger ikke gi avkall på styrken og maskuliniteten sin, bare gi plass for svakheten og den mykere siden, mener presten og forfatteren Jostein Ørum.

Er Josef en tøffelhelt? Eller er han mannen som tar ansvar? Forfatter og prest Jostein Ørum tror dagens menn kan lære mye av Jesu far om det å være mann.

Tekst og foto: Birgit Nersten Lopacki

I takt med at likestillingen i Norge har økt, har mye skjedd med mannsrollen på relativt kort tid. Kanskje er den største forskjellen på hjemmebane. Det er noe presten og forfatteren Jostein Ørum er glad for.

Han forteller at da han i forkant av intervjuet hadde prøvd å google ordet «mannsrollen» på telefonen sin, rettet den det til «mammarollen».

– Det er kanskje litt symptomatisk. Mennene har gått et langt skritt over i mammarollen, kommenterer han og presiserer samtidig at det er en observasjon, og ikke noe han synes er negativt.

– Det er jo en fantastisk mulighet! Det er lettere for meg å komme tettere på mine barn enn det var for min bestefar og oldefar. Jeg håper at vi som menn i vår tid klarer å ta det potensialet som ligger i likestillingen på hjemmebane til å komme nærmere mennesker rundt oss, særlig de nærmeste.

En ekte mann

Ørum tar frem tømmerhuggeren Hans Børlis dikt «Mann» som et godt eksempel på hvordan en mann bør være. Der står det noe om å bevare finheten «i livets grove strid» og å ha svakheten tett inntil egen styrke. Det er egenskaper presten setter høyt. De menn som greier å kombinere det spennet; som både er maskuline og tøffe samtidig som de ikke er redd for å være nær, de som våger å slippe ut sårene sine, vise dem frem og dele smerten, er menn Ørum ser opp til.

– Mannen trenger ikke gi avkall på styrken og maskuliniteten sin, bare gi plass for svakheten og den mykere siden, sier han.

En mann som tydelig levde ut både sin tøffe og sin myke side, er Jesus. Han veltet bord i sinne og gråt åpenlyst foran menneskemengden.

– Jesus er komplett i det å være mann og menneske. Han tar ledelsen og ansvaret, er tydelig og konfronterende, nådig og myk. Han bøyer seg ned til de svake og utstøtte, velsigner barna og er den som gir plass til kvinnene, sier forfatteren.

Jesus er ikke bare et naturlig forbilde for mange, men kanskje også en av de mest populære forbildene. Men Ørum henter også inspirasjon hos en annen som stod Jesus nær. For hvem modellerte for Jesus hva det vil si å være et anstendig menneske, en jødisk troende mann?

– De fleste er preget av fedrene sine, påpeker forfatteren som i fjor ga ut boka Det kan bli fint likevel om Jesu far, Josef fra Nasaret.

Beveget av Gud

– Josef er en mann for vår tid.  Han lytter til Guds drømmer og lar seg bevege av Gud i denne familien hvor det ser ut som Maria er hovedpersonen, sier Ørum.

Ved første øyekast virker kanskje Josef som en tøffelhelt. Men forfatteren ser en mann som var villig å tilpasse seg og endret sine mål i livet da det ble snudd opp-ned. Han som hadde bestemt seg for å forlate sin trolovede – hun som nesten var kona hans, valgte å bli og trofast støtte henne i det som lå foran. Hennes vei, ble hans vei.

– Det er ikke alle som lar seg forandre. Vi vil gjerne forandre andre, men det er ikke så lett å endre oss selv. Josef lyttet og lot seg forandre av himmelen.

(…)

Dette er et utdrag av en temasak om mannsrollen i Agenda 3:16 nr 8, 2019. Bestill ett eller flere nummer av Agenda 3:16 her.