;

Lager animasjonsfilm om bibelhistorier

Roger Gihlemoen bruker avansert teknologi når han lager animasjonsfilmen Arven etter Adam.

Roger Gihlemoen skulle egentlig bare være ektefelle og pappa i tre år da kona ble misjonær. Han endte opp med ansvar for sitt største prosjekt hittil; en animasjonsfilm med bibelhistorier han regner med vil nå ut til millioner av mennesker.

Tekst og foto: Birgit Nersten Lopacki

Det var lite som tydet på at Roger Gihlemoen skulle i gang med sitt livs prosjekt da han i desember 2014 sa ja til å flytte til Tanzania med kone og barn. Kona skulle være misjonær for Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og jobbe med det lokale litteraturarbeidet, han skulle kun være «misjonærmann», pappa og hjemmelærer for sin eldste datter. Mannen som hadde lekt seg med animasjon i ulike former både til teaterproduksjoner, TV-serier og reklamer, trodde han ofret jobben og det han var glad i for Gud da han satte det på vent for konas misjonærjobb.

– Men ved å gjøre det fikk jeg det største prosjektet jeg noen gang har sittet på i gave tilbake. Det handler noen ganger om å gjøre ting du ikke kan og å følge en helt annen plan.

For Roger har det blitt en lærepenge. Men også en fantastisk mulighet.

– Jeg håper at jeg klarer å følge opp og innfri og gi tilbake den tilliten jeg har fått.

Arven etter Adam

I Tanzania produseres og tilrettelegges det lite for barn. Barn leker, men de får tidlig mye ansvar. Roger fikk en idé: Kanskje han skulle bruke sin egen kompetanse og lage en film for barn på swahili med historier fra Bibelen? Det hadde aldri vært gjort, og ville være både gøy og meningsfullt. Dessuten fikk Roger i Tanzania et sterkt ønske om å fortelle muslimer bibelhistorien. Det gjør han best gjennom film.

Slik startet filmprosjektet Arven etter Adam. Det er en animasjonsserie som tar for seg fem av Bibelens mest kjente historier og har potensiale for å nå hele Afrika, antagelig enda lenger.

Skuespillerne Hammerson (t.v.), Gerick og William med kamerahjelmene sine. De er alle laget lokalt i Tanzania. Hammerson er radiomann og laget hørespill av serien.

Det første Roger gjorde, var å plukke ut de mest populære bibelhistoriene. Av en liste på ti valgte han de fem fortellingene som var mest kjent for muslimer: historien om Adam, om Abraham og Isak, kong David og til slutt historien om Jesus, som muslimene kjenner som en stor profet.

Den røde tråden

Roger oppdaget i etterkant at fortellingene dannet en rød tråd gjennom Bibelen.

– Det var ikke tanken fra starten av, men historiene jeg endte opp med forteller hvordan vi kan være sammen med Gud. De forklarer hva synd er og hvordan man fikser det.

Adam i rød leire og mal for menneskene i animasjonsfilmen.

Filmskaperen håper han får innpass hos publikum gjennom de tre første fortellingene, og at de synes det er så bra at de vil se de to siste fortellingene om Jesu liv og død.

Manuset skrev han selv. Det ble kvalitetssikret av teologen Bård Eirik Hallesby Norheim underveis. Deretter lanserte han ideen for NLM og Norea for å få økonomisk støtte. Det første produksjonsbudsjettet var på 130 000 kroner. På møtet leste han sitt fjerde manus som er juleevangeliet. Stemningen var så god at Roger slengte ut, mest på tull, at organisasjonene kanskje bare skulle gi ham en halv million i stedet for budsjettet han hadde, så han kunne kjøpe utstyret han trengte til å heve kvaliteten på filmen.

– Ingen lo av vitsen, men noen dager senere måtte jeg gi en begrunnelse på hvorfor.

Utstyr innvilget

Roger fikk innvilget pengene og bestilte utstyr fra USA, både høyhastighetskameraer som fanger opp en skuespillers bevegelser slik at disse kan puttes inn i en animert figur på datamaskinen etterpå, såkalt motioncapture-utstyr, og performancecapture-kameraer som festes til en slags hjelm på hodet og tar opp skuespillerens ansiktsutrykk.

– Plutselig ble det hele ganske bra, mye bedre enn jeg hadde tenkt og det ga rom for at dette kunne bli mye mer spennende.

Parallelt med at manuset ble oversatt til swahili av fem-seks frivillige misjonærer som har jobbet mye med språket, fikk Roger på plass sju skuespillere som spilte hele 72 karakterer. Han hadde også dansere. Misjonsstasjonens egen vaktmann, den tidligere soldaten Andrew, leste korrektur på det ferdig oversatte manuset.

– Han er god i grammatikk og sjekket at det ikke var skrivefeil. Vi har brukt ham mye i litteraturarbeidet også. Når han sitter i vakta har han noen timer om dagen der han ikke gjør noe, og da leser han korrektur.

Kameraene tok kun tre dager fra USA til Kenya, men ble stående fast i tollen nesten en måned før Roger fikk dem ut. Mens de ventet, tørrtrente Roger med skuespillerne. Hans siste prosjekt før familien dro til Tanzania, var et samarbeid med skuespiller Ane Dahl Torp i teaterforestillingen Solaris Korrigert som hadde premiere høsten 2015. Roger stod bak hologram-animasjonen av skuespilleren i stykket. Ane Dahl Torp ga Roger tipsene til teaterøvelsene han gjorde med skuespillerne sine.

(…)

Les hele intervjuet med filmskaperen i papirutgaven av Agenda 3:16 nr 1, 2020. Bestill abonnement på Agenda 3:16 her.

Fakta om Arven etter Adam

Fem fortellinger i alt fordelt på 20 episoder: historien om Adam, om Abraham og Isak, om David og til slutt Jesus fordelt i to fortellinger – Jesu fødsel og Jesu liv og død.

Musikkvideo: Hver fortelling har sin egen sang og musikkvideo. De som ikke kan laste ned episodene, får slik litt av historien både gjennom sangen og animasjon i musikkvideon der også sangerne blir synliggjort.

Internasjonalt samarbeid: Roger har et internasjonalt spekter av samarbeidspartnere. I Norge er manuset kvalitetssikret og oversatt fra norsk til swahili. Skuespillere, dansere og sangere er for det meste fra Tanzania, noen fra Kenya. Musikken produseres i Estland. Roger har kontakt med folk både fra India, Litauen, Tyrkia, Pakistan og Ghana som han betaler for å gjøre de ulike tekniske delene av animasjonen, alt fra å gi karakterene gode bevegelser, til for eksempel lys og farger eller vann og elver, skyer og røyk.

Her er en forsmak på filmene: Pilot på Youtube

Les mer om prosjektet på thelegacyofadam eller The Legacy of Adam på Instagram.