;

Livspuls: Dyra gir mennesker mestringsfølelse

– Det er en glede å ha et dyr ved din side som aldri dømmer deg, og som du kan snakke med om alt mulig, sier Tiril Maria Bennhovd-Heimdal. 
Foto: Astrid Lyså Skjoldene

At dyr kan bety mye for mennesker som strever, er de ikke i tvil om på Tomb videregående skole i Råde. Elevene erfarer hva firbente kan gjøre for enkeltmennesker – enten det er på en skole, et sykehjem, en rusinstitusjon eller i fengsel.

Tekst Brita Skogly Kraglund


Tiril Maria Brennhovd-Heimdal er andreårsstudent ved Tomb.

– Dyr er gode lyttere, og de sier deg aldri imot. Hesten Lucas har betydd spesielt mye for meg det første skoleåret, forteller hun.

Dyr har en spesiell egenskap, en forståelse for mennesker. Samtidig har de en spesiell personlighet som du knytter deg til.

Tiril Maria Brennhovd-Heimdal

Tiril går nå på VG2, linje for Hest og hovslager. Hun begynte på skolen på grunn av naturbrukslinja der hun kan holde på med hest og andre dyr som en del av timeplanen.

Den første tiden på Tomb var «som å være på leirskole».

– Trivselen var stor, og jeg ble en del av en vennegjeng. I tillegg fikk jeg mange venner blant dyrene. Det føltes ikke som å gå på en vanlig skole. 

Så opplevde ungjenta en nedtur. 

– Jeg hadde en periode hvor jeg fikk det litt vanskelig. I den perioden snakket jeg med noen av lærerne, deriblant Jørgen Kvarme. Jeg sa blant annet at jeg savnet hesten min og noe å drive med. Da fortalte han meg at han hadde en søt liten fireåring, en lettdøl som trengte litt ekstra oppmerksomhet. Da fikk jeg muligheten til å ha Lucas på fôr.

(…)


Denne teksten er et utdrag av saken om «Dyr i terapi» i Agenda 3:16s papirutgave.
Les hele saken i nr 6. 
Er du ikke abonnent, kan du bestille abonnement her