;

Brenner for bordfellesskap

Hun lever av å dele matoppskrifter, men mener at fellesskapet rundt bordet er viktigere enn selve maten. Nå gir Marit Røttingsnes Westlie seg som matskribent i Agenda 3:16 etter over 16 år.

Tekst og foto Kristin Wennemo Malmin – 15.12.2020

I et gult murhus i sentrum av den lille bygda Rakkestad i Østfold har Marit Røttingsnes Westlie (50) sitt eget verksted – ikke langt unna hjemmet hennes, der hun bor med mannen Øystein og to tenåringsbarn. Hit, til ektemannens hjemsted, flyttet de for 20 år siden. Siden den gang har Marit sakte, men sikkert bygget seg opp til å bli en av landets mest kjente matbloggere. Hele ti kokebøker har hun også på samvittigheten. Det siste tilskuddet i forretningsvirksomheten er en egen krydderserie. Salget går riktig så bra.

Denne dagen skal Marit lage sin siste matoppskrift for Agenda 3:16 – det eneste magasinet hun har levert oppskrifter til de siste årene. På menyen står ribbe med asiatisk vri. 

– Denne varianten kan passe både før jul og i romjulen, men på selve julaften vil vi ha vanlig ribbe med svor, forteller Marit der hun står bak en benk i den blåmalte kjøkkendelen av verkstedet. På veggen henger en rekke kjøkkenredskaper, her er krydderhyller og diverse ingredienser plassert bortover benkene. 

I sentrum av Rakkestad har Marit Røttingsnes Westlie sitt eget verksted.

Klokken syv i dag tidlig var hun på plass for å legge ribba i ovnen. I en kasserolle har hun en tykk, mørkebrun glasur, eller glaze, som den kalles – som hun smører på ribba med jevne mellomrom. Marit forklarer at om ribba skal bli så saftig som mulig, må den stekes lenge på svak varme.

Slutter etter 16 år

– Hvordan ble det til at du begynte med matspalte i Agenda 3:16?

– Daværende redaktør, Espen Utaker, ringte og spurte. Først og fremst var jeg på utkikk etter mer jobb, noe jeg kunne fakturere hver måned. Samtidig kjente jeg til Agenda 3:16 fra før. Jeg har vokst opp i et bedehushjem, og der hadde vi For Fattig og Rik. Agenda 3:16 er en etterfølger av en avis jeg kjente godt.

– Og nå gir du deg, etter å ha holdt på siden 2004?

– Jeg jobber så mye, og har ikke mer enn 24 timer i døgnet. Jeg må konsentrere meg om det som har vært min kjernevirksomhet, først og fremst bloggen, som er navet i alt jeg holder på med. 

Marits oppskrifter i Agenda 3:16 har variert fra bakeoppskrifter til middagsretter – til kreative småretter.

Fjernsynskjøkkenet

Marit vokste opp på Inderøy i Trøndelag. Interessen for mat ble vekket allerede i barndommen.

–  Jeg elska å ligge på magen og se Ingrid Espelid Hovig på TV, i Fjernsynskjøkkenet. Da skrev jeg ned alle oppskriftene. Jeg kommer fra et hjem hvor mat var en viktig greie. Og når vi var på bedehuset, var det best når det var fest, for da var det så mye god mat. Vi barn lærte fort hvem vi skulle ta mat fra og ikke, vi visste hvem som hadde de gode bollene, ler Marit.

Etter hvert som hun har fått egne barn, har hun vært opptatt av at de skal smake på og bli vant til ulik mat.

Jeg er veldig opptatt av at middagsbordet ikke skal være en krigssone.

Marit Røttingsnes Westlie

– Hvordan kan man få kresne barn til å smake på det som blir servert?

– Det er viktig at det som er på bordet, er det som er på bordet. Da er det ikke lov til å gå å spise brødskive eller annen mat en halv time etterpå. En to-åring skjønner fort etter to til tre ganger, at om jeg ikke spiser middag, får jeg en brødskive litt senere. Om du for eksempel planlegger en fiskemiddag med diverse tilbehør, så legg litt av alt på hver tallerken. Barnet trenger ikke å spise opp alt, men det må smake på alt, fremhever matbloggeren.

– Men ikke gjør for mye ut av det, legger hun til. 

– Jeg er veldig opptatt av at middagsbordet ikke skal være en krigssone. Hvis du har et problem med at barna ikke spiser, så ikke ta det opp under måltidet. Snakk heller om det dagen etter! Du kan stille spørsmål som: Hvordan skal vi løse det at du aldri vil smake på den brokkolien? 

Rydd og fjern telefoner

Marit er svært opptatt av betydningen av et måltid; det å sitte rundt et bord, snakke sammen og se hverandre i øynene. 

– Det gjelder også voksne som ikke har barn hjemme lenger. Å lage middagsbordet til et hyggelig sted å være, er viktig. Rydd, fjern mobiltelefoner. Og la det være en halvtime der dere snakker sammen. For meg er middagen hellig, legger Marit til. 

– Og hvis du er alene – ikke stå ved kjøkkenbenken og hiv i deg middagen. Sett deg ned, rydd bordet, tenn lyset – skjenk vann i et stettglass. Lag littegranne fest på en tirsdag, da, også når du er alene … det skylder du deg selv, og det er bra for din psykiske helse.

Lag littegranne fest på en tirsdag, da, også når du er alene!

Marit Røttingsnes Westlie

– Hender det at du selv tar en kjapp løsning med knekkebrød eller ferdigpizza?

– Jeg koker nok heller pasta med parmesan, enn å spise ferdigpizza. Men det er bedre å spise knekkebrød med brunost sammen, enn å ikke sette seg ned og spise sammen i det hele tatt. For måltidet som institusjon er ofte viktigere enn hva du skal spise.  

Marit har holdt en rekke foredrag om betydningen av at eldre på sykehjem og aldershjem får skikkelig mat. 

– Det er jeg opptatt av når det gjelder eldreomsorg. Jeg blir kjempesinna når eldre serveres drittmat, og når det serveres drikke i stygge isoporbeger til gamle, ensomme mennesker. Det er så lite verdig. Det å ha mat som ser fin ut, og ha institusjoner som lukter godt – med fellesskap rundt måltider … Den maten som serveres, sier mye om hvilken omsorg du har for menneskene rundt deg. Det er nok kjernen i hele matformidlingen min. 

Den maten som serveres, sier mye om hvilken omsorg du har for menneskene rundt deg.

Marit Røttingsnes Westlie


Vi var til stede da Marit Røttingsnes Westlie laget sin aller
siste oppskrift for Agenda 3:16.

Juletradisjoner

Frem mot jul blir det mange kakeslag å bake, ikke minst til publisering på bloggen. Selv er hun ikke så opptatt av at hun må ha akkurat de samme kakeslagene til jul hvert år. Men hvite, harde kakemenn; det må hun ha.

– Det er en tradisjon jeg har med fra Trøndelag, som ikke er vanlig her i Østfold. Dessuten baker jeg alltid havremarvkjeks, som vi har pålegg på. Noen juletradisjoner har jeg med hjemmefra. Mamma bakte alltid mye, forteller Marit. 

Når det gjelder middager i jula, er det lutefisk på lille julaften, ribbe på julaften og pinnekjøtt første juledag. Marits ektemann Øystein er vegetarianer, men på julaften er det så mye godt tilbehør at Marit ikke trenger å lage egne vegetarretter. 

– Akkurat den dagen tar han nok saus selv om den kommer fra ribba, nevner Marit. Hun mener det er enkelt å lage både vegetarmat og annen mat i hverdagen.

– Å lage vegetarmat er ganske enkelt. Hvis jeg lager lasagne, lager jeg to former – den ene med ekstra grønnsaker. 

Jevnlig har hun vegetarretter på bloggen sin. Men vegansk mat, som er uten egg og melk, synes hun er mer problematisk. Det er vanskeligere å implementere i et vanlig kosthold, og i et familiekosthold.

Fru Timian er svært aktiv på sosiale medier.

– Hvordan kommer du på nye oppskrifter hele tiden? 

– Det finnes så ekstremt mye å lage. Kanskje lager jeg en variant av noe jeg har laget tidligere. Det er ikke så vanskelig å lage oppskrifter, altså.

Det var i 2012 at hun startet firmaet Fru Timian. Siden den gang har hun hatt en jevn økning av følgere, både på bloggen, på Instagram og Facebook. På bloggen har hun rundt en million sidevisninger i måneden. 

– Hvorfor ble navnet Fru Timian?

– Da jeg dannet et AS, ønsket jeg at virksomheten skulle hete noe annet enn mitt eget navn. Når det ble Fru Timian, handler det om at jeg synes krydderplanten passer godt til meg.

Marit slår armene ut i lufta mens hun forklarer:

– Fordi jeg er et menneske med mye armer og bein. Timian er en ganske hardfør plante, en staude du kan ha i hagen, og den kan brukes til mye forskjellig; både til søtt og salt. Den er litt skarp i smaken – og litt «all over the place» – det passer godt til meg. Jeg kunne aldri vært estragon; den er alt for spesiell, og basilikum ramler alt for fort sammen, ler Marit.

Matskribenten danderer sin aller siste matrett til Agenda 3:16 på et fat, før den fotograferes.

Hun tar ribben ut av ovnen og smører på enda litt mer av glazen, som blant annet består av hoisinsaus, fishsauce og malt koriander. 

Når julaften kommer, setter hun tradisjonell ribbe i ovnen før hele familien går i kirken sammen. Selv om Marit ikke har et nært forhold til kirke og kristendom i dag, er hun glad for tradisjonene som følger med julehøytiden. 

– Vi går i kirken klokken to, og så ser vi Disney sammen mens middagen gjør seg klar. Det er en hyggelig tradisjon å gå i kirka og synge julesanger, og å starte jula der, forteller Marit Røttingsnes Westlie.  


Agenda 3:16 takker for oppskrifter gjennom 16 år, og ønsker lykke til videre.


Oppskriften på Ribbe med Asiatiske smaker finner du her.