;

Grønne forbilder dyrker for fremtiden

Greenhouse ungdomsmenighet på Bogafjell i Sandnes har gudstjeneste en gang i måneden, og en rekke tjenestegrupper. I kjøkkenhagen dyrker de mat som blant annet selges i kafeen i kirken. 

Tekst Kristin W. Malmin Foto Gro Stakkeland Publisert 10.06.2021

Greenhouse ungdomsmenighet på Bogafjell i Rogaland er et veksthus for tro – og for grønne planter som ­gulrøtter, ­poteter, salat og krydderurter. Norges første grønne ­ungdomsmenighet baner vei for andre.

En dag i slutten av april, når frosten har sluppet taket, finner en gjeng ungdommer i Rogaland frem trillebårer, hagehansker, jord og frø. De elleve som møtes denne ettermiddagen ved Bogafjell kirke i Sandnes, tilhører ungdomsmenigheten Greenhouse. Til vanlig består de av en gjeng på rundt 40 tenåringer.

– Denne tirsdagen begynte vi først å forberede for planting, forteller Miriam Vaaland og Oliver Ramsdal når vi tar en digital prat en ukes tid etter første utendørssamling denne våren. De er begge 17 år og har vært med i ungdomsmenigheten siden de var gamle nok – det vil si fra etter påske da de gikk i 7. klasse. 

– Alle elleve var med på å fylle flere trillebårlass med bark på bakken for å slippe ugress, forteller Miriam. 

– Vi la også bark bak kirka, renska opp og gjorde klart til sommersesongen. Deretter la vi jord i kasser, før vi planta poteter, gulrøtter, krydderurter og salat. I en bok skriver vi ned alt vi dyrker, forklarer hun, og ramser opp at det denne gangen dreier seg om vårløk, oregano, persille, plukksalat, timian, to ulike typer gulrot og løk. 

– Det er det tredje året vi gjør dette, og i år har vi også plantet to trær – et epletre og et plommetre, fortsetter Miriam og smiler bredt.

Hun forteller at området de planter på er inngjerdet, slik at rådyrene holdes unna.

(…)

Europeisk pris
For ett års tid siden fikk ungdomsmenigheten en europeisk miljøpris av det europeiske kristne miljønettverket ECEN. I begrunnelsen for miljø­prisen heter det at komiteen særlig verdsetter den innovative tilnærmingen til prosjektet, at det engasjerer lokal ungdom, gir økt miljø­bevissthet og at de går foran med et godt eksempel.

Les videre HER
eller bli abonnent og få
tilgang til vårt e-magasin!


Les hele saken i Agenda 3:16s papirutgave nr 4/2021. Får du ikke bladet kan du abonnere her.