;

Har jaktet på julesanghistorier

– Det er ingenting som setter meg i bedre julestemning enn nettopp julesangene, og først og fremst disse ­gamle, kjære som jeg lærte i barn­dommen, sier Oddgeir Bruaset. Foto: Staale Wattø

Jula har alltid vært årets høydepunkt for ­Oddgeir ­Bruaset. Som ung journalist ble han også nysgjerrig på historiene bak jule­sangene våre. Den lidenskapen er det blitt både detektiv­arbeid, bøker, foredrag og ­TV-program av.

Tekst Per Arne Gjerdi

Oddgeir Bruaset har alltid hatt en for­kjærlighet for jula. 

– Det ligger for så vidt i barne­sinnet, men har fortsatt også i voksen alder. Jeg er vel litt nostalgisk anlagt, sier han. 

Journalisten, forfatteren og programlederen, som vi ikke minst kjenner fra NRK-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», er født og oppvokst i bygda Måndalen i Romsdal, cirka 10 mil fra der han nå bor i Ålesund. Han husker godt jula i barndomshjemmet. 

– Mora mi bakte minst sju sorter. Og onkelen min, som hadde et lite småbruk, tok meg med til juletreskogen. Der jeg fikk velge tre. Husker hvor stolt jeg var da jeg kom hjem med det fineste treet i skogen. Ja, slik kunne jeg holde på og fortelle. Jula var og er et høydepunkt i året.

Mus i orgelet
At han en dag også skulle skrive bok om våre julesanger, har røtter tilbake i oppveksten.

– Jeg ble allerede i barneåra kjent med legenden om hvordan «Glade jul» ble til, en historie som starter med at mus hadde gnaget hull på orgelbelgen i en landsbykirke i Oberndorf i Østerrike, forteller han. 

Les hele saken i Agenda 3:16 nummer 8/2021. Bli abonnent her.


Les mer her