;

Kalt av Gud – til hva?

Gerd Eli og Hallgeir angrer ikke på at de fulgte kallet ut til Bangladesh tross avbrutte opphold og vanskelige perioder. Her hjemme i stua i Bergen. Foto: Privat

Vi er alle kalt av Gud. Men har noen et spesielt kall? Og hva skjer når kalls­oppdraget ikke lar seg ­gjennomføre av ulike grunner? Gerd Eli og Hallgeir Haaland har gått noen runder med Gud, men ville ikke hatt det annerledes.

Tekst Birgit Nersten Lopacki Publisert 06.02.2022

Det er ikke lenge siden det lå et stort alvor i å være kalt av Gud, enten det var som misjonær eller predikant. Mange opplever et spesielt kall til tjeneste; i egen menighet, nabolaget eller en arbeidssammenheng. 

I Bergen bor familien Haaland. De siste åtte årene har de vært frem og tilbake mellom Norge og som utsendinger for Normisjon i Bangladesh. 

– Vi er begge misjonærbarn som vokste opp i Norsk Luthersk Misjonssamband der kallet med stor K var å dra ut som misjonær. Det var en stor greie. 

Da de dro til Bangladesh første gang i januar 2014, var den opprinnelige planen å være der i fem år. Den planen røk allerede etter 1,5 år. De er begge ærlige om at det var en vanskelig tid og et vanskelig valg å ta. 

Kalt til fellesskap med Jesus

I etterkant er Hallgeir glad for at han hadde fått et litt annerledes syn på kallet før situasjonen ble vanskelig. 

– Mitt syn på kall endret seg da jeg leste ­Magnus Malm sin bok Veivisere som skiller mellom kall og sendelse, sier han.

Da ekteparet gikk på Gå Ut Senteret (GUS) i 2013 før de reiste til Bangladesh, opplevde vestlendingen at Gud jobbet med ham når det gjaldt tankene rundt kall. At Guds kall først og fremst var inn til Gud, og ikke så mye ut til Bangladesh.

– «Det er ikke hva du skal gjøre for meg i Bangladesh som er viktig, men at du lever sammen med meg.», sa Gud. Jeg tror grunnen til at det var så viktig for ham å påpeke og jobbe med dette i meg, var fordi han visste hva som kom, sier Hallgeir.

Det ble en ballast som var god å ha i møtet med en hverdag som flere ganger har gjort vendinger familien ikke regnet med. 

Hva ligger så i den nye forståelsen av kall som Bangladesh-utsendingen fikk, og som også den svenske forfatteren og sjelesørgeren ­Magnus Malm er opptatt av? 

Les videre HER
eller bli abonnent og få
tilgang til vårt e-magasin!


Les hele saken i Agenda 3:16 nr 1/2022. Vil du lese mer? Bli abonnent her.