;

Når unge mister tilhørighet

Ved overganger i livet er det mange unge som erfarer å miste tilhørighet til et kristent fellesskap eller å gradvis forlate en kristen tro. Det er det noen som ønsker å gjøre noe med.

Tekst og foto Kristin Wennemo Malmin – publisert i Agenda 3:16 nr. 3/2023

Mia har en drøm

Hva slags oppfølging ønsker dere? Spurte Mia Holta ungdomsledere hun hadde hatt ansvar for i Norkirken Ålgård. Nå drømmer hun om å kunne følge 40 av dem som har flyttet fra bygda helt frem til de er bosatt med hjem og jobb, og har landet i en menighet.

Livet består av overganger. Jeg heier på overganger, sier Mia Holta til en gjeng ungdommer som er samlet en fredag kveld i Oslo. 

Sammen med ektemannen Ivar har hun tatt turen fra Ålgård til hovedstaden for å kombinere besøk av to døtre og møte med ungdom fra hjembygda i Rogaland. De unge som er samlet rundt bordet i et rom i Staffeldtsgate 4 er nå studenter i storbyen, og alle har tidligere vært ungdomsledere i Norkirken Ålgård. Den gangen var Mia Holta ansatt som familie- og ungdomsleder i menigheten. En del av hennes oppgave var å følge opp ungdomsledere. Det har hun ikke tenkt å gi seg med, selv om hun nå jobber som lærer og ikke lenger er ansatt i Norkirken, og selv om de unge har forlatt sine barndomshjem og flyttet til ulike steder i landet. 

Sist sommer arrangerte Mia en samling for ungdomslederne der de snakket om overganger i livet og det å flytte til et nytt sted med et nytt miljø. Hun spurte: Hva slags oppfølging ønsker dere videre nå når dere har flyttet fra Ålgård? Mange overganger ligger foran dere – noen skal studere, noen skal på folkehøyskole … ønsker dere hjelp til å bevare troen, og hjelp til å komme inn i en menighet? Hvor mange ønsker oppfølging i form av en telefon og en samtale en gang iblant?

Kristin Ausland (til høyre) er frivillig i Storsalen. Hun ble invitert av Mia Holta (til venstre) for å fortelle om erfaringer med å være ny i Oslo.

35 av ungdommene som har vært med i Norkirken Ålgård skrev under på at de ønsket å bli fulgt opp, og fem andre fra kirken i bygda ønsket det samme. Dermed fikk Mia 40 navn på lista si over ungdom hun ber for og ringer til. Noen ganger hjelper hun til med å koble dem til menigheter. Det har for eksempel skjedd i Kristiansand, der Mia tok kontakt med en pastor og fortalte om to som flyttet til byen, og som ønsket at pastoren skulle ta kontakt med dem. Dermed følte student­ene seg velkommen i menigheten fra første stund. 

Heier på overganger

Ungdommene som skrev under på at de ønsket oppfølging av Mia, ville gjerne bli heiet på i ulike overganger. I første omgang handler det om en telefon i halvåret der hun spør hvordan det går både med livet og troen.

– Selv om vi har en trygg tro, så hender det at troen forsvinner et eller annet sted langs veien. Statistikk viser at mange av dem som var aktive i en kristen sammenheng i ungdomstiden, forlater den i voksenlivet, forteller Mia.

LES HELE HOVEDSAKEN I E-MAGASINET >>

VIL DU LESE AGENDA 3:16 DIGITALT? FÅ TILGANG HER!