;

Vennskapets magi på bygdas turstier

– Mange tror at det ikke er mulig å opprettholde et godt venneforhold når livssituasjonene er så ulike som våre. Men vi har vist at det går godt an, sier Irén Aarstad (til høyre) og Ragnhild Holmedahl.

I mer enn 40 år har Ragnhild Holmedahl (53) og Irén Aarstad (51) vært venner. En månedlig turkveld er med på å trylle fram vennskapets magi for de to kvinnene.

Tekst Martin Eikeland Foto Kristin W. Malmin

– Når vi er sammen, er det ikke bare tomt «gardinprat» oss imellom. Prat om selvfølgeligheter og interiør er ikke viktig når vi er sammen, sier Iren, som låner ordet «gardinprat» som hennes søster brukte om hva hun ønsket å få ut av samvær da hun var alvorlig kreftsyk.

– Det høres litt rart ut når jeg sier det, men dette vennskapet er det nesten vanskeligere å bryte ut av enn ekteskapet, smiler Ragnhild, like etter at hun har skysset ektemannen Nils ut slik at hun og venninnen kan fortelle om vennskapets kvaliteter.

Venninnekvartett

Ragnhild og Irén bor på Bjørkelangen i Akershus. Selv om de er nære venninner, er det litt underlig at de to andre i venninnekvartetten; May Olaug Cederkvist og Ann-Margreth Ånestad ikke deltar i samtalen i dag. For de fire har holdt sammen i tykt og tynt. Det er bare Ann-Margreth som ikke bor i bygda, men veien til henne i Oslo er ikke mer enn en times kjøretur unna.

– Vi har diverse møtepunkter som holder oss sammen. Disse punktene er blant annet som ledere i barneklubb på bedehuset, arrangør av formiddagstreff for eldre, feiring av hverandres bursdager, ferieturer sammen og turgruppen som vi kaller «Bli kjent med bygda di». Det er litt ulikt hvem vi treffer på de ulike punktene, men totalt sett gjør dette oss til svært nære venner, sier Ragnhild.

Ulike livssituasjoner

Ragnhild og Irén er i ulike livssituasjoner. Ragnhild er gift, har fire barn og bor på familiegården til ektemannen. Irén har aldri vært gift, har ingen barn og bor i en nykjøpt bolig i sentrum av Bjørkelangen.

– Mange tror at det ikke er mulig å opprettholde et godt venneforhold når livssituasjonen er så ulik som våre. Men vi har vist at det går godt an. De tre andre venninnene har alle familier. Men siden vi er opptatt av annet enn tomt prat, går det helt fint. Jeg kan komme med mine problemer til dem og de kan lufte sine vansker med meg, sier Irén.

(…)

– Vi har ikke behov for å vise hverandre at vi har det så veldig på stell hver gang vi møtes, sier Ragnhild Holmedahl (til venstre).

Ikke ryddepress

Samtalen mellom Ragnhild og Iren foregår ved kjøkkenbordet hjemme hos familien Holmedahl. Selv om det er rent og ryddig både på bord og benker, understreker Ragnhild at hun ikke har vært så nøye med vaskingen før besøket.

– Vi har ikke behov for å vise hverandre at vi har det så veldig på stell hver gang vi møtes. Om det er brødsmuler på benken og oppvask i kummen, betyr ingenting. Vennskapet er ikke en framvisning av hvor flinke vi er og hvor flott vi har det hjemme.

(…)

Dette er et utdrag av et intervju og del av en temasak om vennskap som står på trykk i Agenda 3:16 nr 4, 2019. Bestill prøveabonnement på Agenda 3:16 her!

Les også: Drømmer om vennskapsvekkelse